Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Properties of ZnO Nanopowders Synthesized by Glycine-Nitrate Gel Combustion

Tytuł:
Properties of ZnO Nanopowders Synthesized by Glycine-Nitrate Gel Combustion
Autorzy:
Yıldız, Ö.
Soydan, A.
Ipçizade, E.
Akın, D.
Uçak, Ö.
Tematy:
81.20.Ka
81.07.Wx
61.46.Df
81.07.-b
Data publikacji:
2014-02
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2014, 125, 2; 664-666
0587-4246
1898-794X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The morphology and other physical properties of ZnO nanopowders synthesized by glycine-nitrate gel combustion process were investigated and characterized by scanning electron microscopy, transmission electron microscopy, nanosizer and X-ray diffraction. Glycine, $NH_2CH_2COOH$, and zinc nitrate $Zn(NO_3)_2$·$6H_2O$ were dissolved in distilled water and the solution was coagulated by mixing at 90°C. The viscous gel prepared during glycine-nitrate mixing was heated at ≈220C to initiate the exothermic reactions by self-combustion where the temperature reached up to 1200°C. The glycine-nitrate ratio had a significant effect on the reaction temperature and final particle morphology. Therefore the synthesized powders have a different morphology like formless and spherical tufa ash. The particle size distribution was 50-1200 nm as measured using a nanosizer.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies