Tytuł pozycji:
Wybrane problemy żywieniowe w turystyce aktywnej przedstawione na przykładzie żeglarstwa morskiego
- Tytuł:
-
Wybrane problemy żywieniowe w turystyce aktywnej przedstawione na przykładzie żeglarstwa morskiego
Selected nutrition problems in active tourism presented on example of offshore sailing
- Autorzy:
-
Kurianska-Woloszyn, J.
Woloszyn, A.
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Uniwersytet Szczeciński
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Aktywność Ruchowa Ludzi w Różnym Wieku; 2015, 4[28]
2299-744X
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Many years of personal experience in practicing various forms of active tourism led the
authors to believe in the exceptional importance of proper nutrition in achieving planned
journey destination. The specificity of sailing, the conditions for its practicing, influenced
the choice of an offshore sailing trip as a form that best reflects the complexity of a studied
problem. The aim of the study was therefore to indicate nutritional deficiencies in the
preparation and execution of the seven-day sailing trip on the Baltic Sea and put forward
proposals for rational nutrition recommendations. During the trip, observations of nutrition
practices (direct observation – overt) were made, and then the consumed meals were
studied with the aid of the programme for the food products nutrition values analysis (Dietetyk
2012). The obtained results were compared with the nutrition standards. On this
basis, the major nutrition problems were defined, comprising mainly of an excessive use of
highly processed convenience food. Utilitarian value of this work is to indicate the proper
ways of nutrition.