Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The pathogenicity and toxigenic properties of Fusarium Crookwellense L.W. Burgess, P.E. Nelson and Toussoun depending on weather conditions

Tytuł:
The pathogenicity and toxigenic properties of Fusarium Crookwellense L.W. Burgess, P.E. Nelson and Toussoun depending on weather conditions
Autorzy:
Mielniczuk, E.B.
Cegiełko, M.
Kiecana, I.
Perkowski, J.
Pastucha, A.
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2020, 19, 2; 17-24
1644-0692
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Field inoculation experiments were performed during 2015–2017, in south-eastern part of Poland. The pathogenicity of F. crookwellense was estimated based on the kernels yield reduction of 10 selected oat genotypes. Panicles of oat were inoculated with conidial suspension of F. crookwellense strain No. 72 which caused a reduction in kernels yield by 28.54% and kernels number per panicle by 28.07%, compared to the control. The lowest yield reduction, as a result of the panicle inoculation with F. crookwellense, was found in the case of the cultivar ‘Pablo’ (18.73%), while the highest in the case of breeding line POB 961-1344/13 (36.4%) and cv. ‘Kozak’ (34.3%). Statistically the highest average yield reduction was observed in year 2016, when a higher amount of rainfall, especially in July (just after inoculation) and higher temperature, compared to the long-term standard, were observed. During the period between inoculation and harvest, F. crookwellense was able to produce nivalenol, fusarenone X and zearalenone in oat kernels at the average level of 0.065 mg∙kg⁻¹, 0.026 mg∙kg⁻¹ and 0.015 mg∙kg⁻¹ respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies