Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bottom Sediments as an Element of the Krąpiel River Ecosystem

Tytuł:
Bottom Sediments as an Element of the Krąpiel River Ecosystem
Autorzy:
Raczyńska, M.
Machula, S.
Łukaszewicz, P.
Raczyński, M.
Tematy:
bottom sediments
Krapiel river
breeding of salmonids
bottom fauna
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Ekologicznej
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Journal of Ecological Engineering; 2016, 17, 2; 121-127
2299-8993
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Research on the structure of sediments was carried out in 2015 in the river Krąpiel and its tributaries. The main objectives of this study were to classify the types of sediments with grain size analyzing according three different criteria, as well as influence of the substrate on the abundance and diversity of macrobenthic organisms, and to determine the quality of the ground for natural breeding of salmonids. It was found that according to Polish standards, bottom sediments of the Krąpiel river and its tributaries belong to the coarse – gravel type or sandy – gravel type, whereas according to the method used in Anglo-Saxon countries – these are sandy sediments. It was also shown that the grain size of bottom sediments of the Krąpiel river and its tributaries determine friendly living environment for macroinvertebrates and for breeding salmonids.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies