Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energy Transfer Processes in InAs/GaAs Quantum Dot Bilayer Structure

Tytuł:
Energy Transfer Processes in InAs/GaAs Quantum Dot Bilayer Structure
Autorzy:
Pieczarka, M.
Maryński, A.
Podemski, P.
Misiewicz, J.
Spencer, P.
Murray, R.
Sęk, G.
Tematy:
78.67.Hc
71.35.-y
78.55.-m
Data publikacji:
2016-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 129, 1a; A-59-A-61
0587-4246
1898-794X
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We investigate double layer InAs/GaAs quantum dots grown in the Stransky-Krastanov mode by molecular beam epitaxy. The sample consists of two layers of InAs quantum dots separated by 10 nm thick GaAs layer, where the top quantum dot layer of an improved homogeneity is covered by an InGaAs cap. This configuration has allowed for the extension of the dots' emission to longer wavelengths. We probed the carrier transfer between the states confined in a double quantum well composed of InGaAs cap and the quantum dots wetting layer to the states in the quantum dots by means of photoluminescence excitation and photoreflectance spectroscopies. Efficient emission from quantum dots excited at the double quantum well ground state energy was observed. There is also presented a discussion on the carrier injection efficiency from the capping layer to the quantum dots.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies