Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nutraceutical value of the new strawberry cultivars

Tytuł:
Nutraceutical value of the new strawberry cultivars
Nutraceutyczna wartość nowych odmian truskawki
Autorzy:
Żebrowska, J.
Gawroński, J.
Kaczmarska, E.
Dyduch-Siemińska, M.
Jackowska, I.
Pabich, M.
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2016, 15, 3; 71-82
1644-0692
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Regarding an increasing interest of consumers towards berry fruit, as they have been proved to have potential health benefits, the nutraceutical fruit value of seven strawberry cultivars: ‘Felina’, ‘Feltar’, ‘Hulta’, ‘Jota’, ‘Pastel’, ‘Plena’ and ‘Teresa’ selected at the University of Life Sciences in Lublin, Plant Genetics and Breeding Department was evaluated in this study. In fruits harvested at maturity, the level of phytochemical compounds such as sugars, vitamin C, and polyphenols including quercetin and gallic acid as well as antiradical activity was estimated. Among all genotypes tested, the cultivar ‘Jota’ showed the highest content of glucose and fructose as well a high content of sucrose, therefore the total sugar content exceeded 12 g per 100 g of fresh weight (FW). Similar parameters in terms of content of total sugars and the individual fractions have cultivar ‘Pastel’. Cultivars with low sucrose content were ‘Feltar’ and ‘Teresa’, but as regards monosaccharide’s cvs. ‘Plena’ and ‘Felina’. The content of vitamin C in fruits of the cultivars tested showed significant differences. It ranged from 64.5 mg·100 g⁻¹ FW in cv. ‘Jota’ to 104.33 mg·100 g⁻¹ FW in cv. ‘Plena’. The highest level of antiradical activity occurred in cultivars ‘Jota’, ‘Teresa’ and ‘Feltar’ (90.1%, 87.1% and 86.3% DPPH; respectively). The results obtained indicated that the differentiation of the chemical composition of strawberry fruit is clearly dependent upon the genetic diversity of cultivars tested, what we argue that all of them grown under the same climatic and soil conditions using the same agricultural technology.

Biorąc pod uwagę wzrastające zainteresowanie konsumentów spożyciem owoców jagodowych ze względu na ich udowodniony korzystny wpływ na ludzkie zdrowie, w obecnych badaniach oceniano nutraceutyczne właściwości owoców siedmiu odmian truskawki: ‘Felina’, ‘Feltar’, ‘Hulta’, ‘Jota’, ‘Pastel’, ‘Plena’ i ‘Teresa’ wyselekcjonowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, w Katedrze Genetyki i Hodowli Roślin Ogrodniczych. W owocach zebranych w fazie pełnej dojrzałości oznaczono zawartość związków fitochemicznych, takich jak cukry, witamina C i polifenole ogółem oraz oszacowano aktywność antyoksydacyjną (z DPPH). Spośród badanych odmian, owoce odmiany ‘Jota’ charakteryzowały się największą zawartością glukozy i fruktozy, a także sacharozy – całkowita zawartość cukrów przekroczyła 12 g∙100 g⁻¹ świeżej masy (f.w.). Podobne wartości pod względem całkowitej zawartości cukrów i ich poszczególnych frakcji zawierały owoce odmiany ‘Pastel’. W owocach odmian ‘Feltar’ i ‘Teresa’ stwierdzono najmniejszą zawartość sacharozy, natomiast w owocach odmian ‘Pleny’ i ‘Feliny’ – najmniejszą ilość cukrów prostych. Zawartość witaminy C w owocach badanych odmianach była bardzo zróżnicowana i wynosiła od 64.5 mg·100 g⁻¹ f.w. (‘Jota’) do 104.33 mg·100 g⁻¹ f.w. (‘Plena’). Odmiany ‘Jota’, ‘Teresa’ i ‘Feltar’ wykazywały najwyższą zdolność do znoszenia wolnych rodników (odpowiednio 90.1, 87.1 i 86.3% DPPH). Wszystkie analizowane odmiany były uprawiane w tych samych warunkach klimatyczno-glebowych i poddawane takim samym zabiegom agrotechnicznym, stąd też na podstawie uzyskanych wyników wnioskuje się, że skład chemiczny owoców truskawki wyraźnie zależy od zróżnicowania genetycznego badanych genotypów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies