Tytuł pozycji:
Influence of biofertilizers on plant growth and rhizosphere microbiology of greenhouse-grown strawberry cultivars
- Tytuł:
-
Influence of biofertilizers on plant growth and rhizosphere microbiology of greenhouse-grown strawberry cultivars
Wpływ bionawozów na wzrost roślin i mikrobiologię ryzosfery odmian truskawki uprawianej w szklarni
- Autorzy:
-
Derkowska, E.
Sas Paszt, L.
Trzciński, P.
Przybył, M.
Weszczak, K.
- Data publikacji:
-
2015
- Wydawca:
-
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
- Źródło:
-
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2015, 14, 6; 83-96
1644-0692
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to assess the growth and development of plants of three strawberry cultivars fertilized with selected biofertilizers under greenhouse conditions. The experiments were conducted in a greenhouse complex of the Research Institute of Horticulture in Skierniewice from February to July in 2013 and 2014. Plants of three strawberry cultivars, ‘Elsanta’, ‘Honeoye’ and ‘Elkat’, were planted in rhizoboxes and grown under the following fertilization regimes: 0-control (no fertilization), NPK control, Micosat F (bacterial-mycorrhizal substrate), manure, Humus UP, and Vinassa. Applications of Humus UP resulted in beneficial effects on plant height, leaf surface area, leaf fresh and dry weight, the degree of mycorrhizal colonization in the roots, and on the num-ber of spores of arbuscular mycorrhizal fungi in the rhizosphere of strawberry plants. Biopreparations Humus UP and Vinassa also had a positive influence on the size of the root system, the total number of bacteria, including spore-forming bacteria, and the total number of filamentous fungi in the rhizosphere soil, compared with mineral NPK fertilization under greenhouse conditions.
Celem przeprowadzonych badań była ocena wzrostu i rozwoju trzech od-mian roślin truskawki nawożonych bionawozami w warunkach szklarniowych. Doświadczenie przeprowadzono w kompleksie szklarniowym Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach w latach 2013 i 2014 (w okresie od lutego do lipca). Rośliny trzech odmian truskawki Elsanta, Honeoye i Elkat posadzono w rizoboksach i zastosowano następujące nawożenie: kontrola 0 (bez nawożenia), kontrola NPK, substrat bakteryjno-mikoryzowy Micosat, obornik, Humus UP i Vinassa. Aplikacja Humusu UP miała korzystny wpływ na wzrost roślin, pole powierzchni liści, ich świeżą i suchą masę, stopień kolonizacji miko-ryzowej w korzeniach oraz liczbę spor arbuskularnych grzybów mikoryzowych (AMF) w rizosferze roślin. Biopreparaty Humus UP oraz Vinassa miały również pozytywny wpływ na wielkość systemu korzeniowego, ogólną liczbę bakterii, liczbę bakterii wytwarzających formy przetrwalnikowe i ogólną liczbę grzybów strzępkowych w glebie rizosferowej roślin truskawki, w porównaniu z nawożeniem mineralnym NPK w warunkach szklarniowych.