Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Less known vaccinium:antioxydant and chemical properties of selected Caucasian whortleberry (Vaccinium arctostaphylos) fruits native to black sea region of Turkey

Tytuł:
Less known vaccinium:antioxydant and chemical properties of selected Caucasian whortleberry (Vaccinium arctostaphylos) fruits native to black sea region of Turkey
Mniej znana borówka: właściwości antyoksydacyjne i chemiczne wybranych owoców borówki kaukaskiej (Vaccinium arctostaphylos) z rejonu Morza Czarnego w Turcji
Autorzy:
Özgen, M.
Çelik, H.
Saraçoğlu, O.
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2014, 13, 2; 59-68
1644-0692
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
There is an increasing interest in the commericalization of native fruits for food and medicinal extract utilization. This study was undertaken to determine the antioxidant and chemical properties of selected caucasian whortleberry from the native region of Northeastern Turkey. Caucasian whortleberry (Vaccinium arctostaphylos L.), a close relative to cultivated blueberries, were harvested from various sites of Black sea region of Turkey and were analyzed for their total phenolic (TP), anthocyanin (TA) contents, and their antioxidant capacity by FRAP and TEAC assays. Specific sugar and organic acid composition were also determined by the help of HPLC. ARC⁻¹, and ARC-6 displayed the highest TP contents (5780 and 5754 μg GAE g⁻¹ fw). The TA values were spectrophotometrically estimated and they were varied between 74.7 (ARC-6) and 194.4 (ARC-4) μg del-3-glu g⁻¹ fresh weight basis. ARC⁻¹ had the highest amount (19.5 and 23.4 μmol TE g⁻¹ fw) of antioxidant capacity for both TEAC and FRAP assays. Fructose and glucose were found to be predominant sugars in all genotypes analyzed. The concentrations of fructose and glucose were averaged at 45.1 and 41.2 g kg⁻¹ fw respectively. The organic acid distribution of berries was dominated by citric acid (mean of 9.85 g kg⁻¹ fw). These results may provide evidence that Caucasian whortleberry has strong antioxidant capacity. Also, results of this study may be used for utilization of selected genotypes in the breeding studies of close relative vaccinium plants.

Obserwuje się rosnące zainteresowanie handlem rodzimymi owocami przeznaczonym do spożywania i uĪytku w medycynie. Niniejsze badanie podjęto w celu określenia antyoksydacyjnych i chemicznych właściwości wybranych borówek kaukaskich z północno-wschodniego regionu Turcji. Borówki kaukaskie (Vaccinium arctostaphylos), bliski kuzyn borówek hodowlanych, zostały zebrane w równych miejscach rejonu czarnomorskiego Turcji i zostały zanalizowane pod kątem całkowitej zawartości fenoli (TP), antocyjanin (TA) oraz ich zdolności antyutleniających za pomocą testów FRAP i TEAC. Oznaczono też składu cukrów i kwasów organicznych za pomocą HPLC. ARC⁻¹ oraz ARC-6 wykazywały największą zawartość TP (5780 i 5754 μg GAE g⁻¹ świeżej masy). Wartości TP oszacowano metodą spektrofotometryczną. Mieściły się w zakresie 74,7 (ARC-6) i 194,4 (ARC-4) μg del-3-glu g⁻¹ świeżej masy. ARC⁻¹ miał największą (19,5 i 23,4 μmol TE g⁻¹ świeżej masy) zdolność antyoksydacyjną w testach TEAC I FRAP. Stwierdzono, że fruktoza i glukoza były dominującymi cukrami we wszystkich analizowanych genotypach. Stężenia fruktozy i glukozy wynosiły odpowiednio średnio 45,1 i 41,2 g kg⁻¹ świeżej masy. Zawartość organicznych kwasów w borówkach była zdominowana przez kwas cytrynowy (średnio 9,85 g kg⁻¹ świeżej masy). Wyniki te mogą dowodzić, że borówka kaukaska ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz mogą sugerować użycie wybranych genotypów w badaniach nad hodowlą roślin pokrewnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies