Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Capability of primordia formation as a trait differentiating wild strains of Agaricus bisporus (Lange) Imbach and Agaricus arvensis Schaeff. derived from the area of western Poland

Tytuł:
Capability of primordia formation as a trait differentiating wild strains of Agaricus bisporus (Lange) Imbach and Agaricus arvensis Schaeff. derived from the area of western Poland
Zdolność wiązania owocników jako cecha różnicująca dzikie rasy Agaricus bisporus (Lange) Imbach i Agaricus arvensis Schaeff. pochodzące z terenu Polski zachodniej
Autorzy:
Sobieralski, K.
Siwulski, M.
Sas-Golak, I.
Jasińska, A.
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2011, 10, 3; 123-131
1644-0692
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The capability for the formation of primordia is one of the factors preconditioning their correct growth and development as well as high yields. The aim of the performed investigations was to evaluate the capability of primordia formation by several wild Agaricus bisporus and Agaricus arvensis strains derived from natural environment as well as cultivated strains of the above-mentioned species. It was demonstrated that the greatest numbers of primordia per 1 cm² were formed by the cultivated strain A. bisporus F59 (2.4 primordia/cm²) and by the Ab/24/7 wild strain (2.2 primordia/cm²). Similar numbers of primordia (2.1 primordia/cm²) were developed by the Ar/21/I strain of the A. arvensis species. The cultivated strain of this species, i.e. KW7/35, formed only 0.9 primordium/cm².

Zdolność do tworzenia zawiązków owocników jest jednym z czynników warunkujących ich prawidłowy wzrost i rozwój oraz wysoki plon. W badaniach dokonano oceny zdolności tworzenia zawiązków owocników przez kilkanaście dzikich ras A. bisporus oraz A. arvensis pozyskanych ze środowiska naturalnego, a także ras uprawnych wymienionych gatunków. Wykazano, że największą liczbę zawiązków na 1 cm² wytworzyła rasa uprawna A. bisporus F59 (2,4 szt./cm²) oraz rasa dzika Ab/24/7 (2,2 szt./cm²). Podobną liczbę zawiązków wytworzyła rasa Ar/21/I (2,1 szt./cm²) gatunku A. arvensis. Rasa uprawna tego gatunku, tj. KW7/35 wytworzyła zawiązki tylko w liczbie 0,9 szt./cm².

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies