Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of non-woven PP fabric covers on the yielding and the fruit quality of field-grown sweet peppers

Tytuł:
The effect of non-woven PP fabric covers on the yielding and the fruit quality of field-grown sweet peppers
Wpływ osłaniania roślin włókniną na plonowanie i jakość owoców papryki słodkiej uprawianej w polu
Autorzy:
Michalik, Ł.
Tematy:
plant cultivation
vegetable
sweet pepper
Capsicum annuum
plant cultivar
organic compound
yielding
fruit quality
temperature condition
field experiment
non-woven polypropylene fabric cover
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2010, 09, 4; 25-32
1644-0692
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In recent years in Poland there has been an increasing interest in the field growing of sweet peepers, both among producers and consumers. Therefore, research should be conducted to select cultivars well adapted to less favorable temperature conditions and suitable for cultivation in the field, and to increase their yield. A field experiment was carried out in the years 2006–2008 in the Garden of the Research and Experimental Station of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn to determine the effect on plant cover on the yield and the content of dry matter and organic compounds in sweet pepper fruit. In comparison with the control treatment (without protective cover), the use of non-woven PP covers increased the marketable yield of sweet pepper cv. Iga, Lena and Mira, and it decreased the marketable yield of cv. Zorza. Sweet pepper fruit in the control treatment had the highest average dry matter content. The use of non-woven PP covers contributed to dry matter accumulation only in the fruit of cv. Zorza. The fruit of sweet pepper plants grown without protective cover contained greater amounts of L-ascorbic acid. Non-woven PP covers had no effect on the concentrations of total and reducing sugars, which were highest (subject to cultivar and cultivation method) in 2007.

W ostatnich latach w Polsce obserwuje się wzrostową tendencję w polowej produkcji papryki słodkiej. Większe zainteresowanie zarówno producentów, jak i konsumentów jej owocami zobowiązuje nie tylko do prowadzenia w szerszym zakresie badań nad wytypowaniem przydatnych odmian do uprawy w mniej korzystnych warunkach termicznych, ale także doskonalenia zabiegów usprawniających plonowanie papryki słodkiej w polu. W doświadczeniu polowym przeprowadzonym w latach 2006–2008 w Ogrodzie Dydaktyczno-Doświadczalnym Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie badano wpływ osłaniania roślin papryki słodkiej na plon oraz zawartość w owocach suchej masy i składników organicznych. W porównaniu do nieosłanianej kontroli osłony z włókniny polipropylenowej zwiększyły plon handlowy odmian Iga, Lena i Mira oraz zmniejszyły plon handlowy odmiany Zorza. Najwięcej suchej masy średnio z lat stwierdzono w owocach papryki słodkiej z obiektów nieosłanianych włókniną, jedynie w owocach odmiany Zorza z roślin osłanianych włókniną oznaczono więcej suchej masy. Więcej kwasu L-askorbinowego zawierały owoce badanych odmian papryki słodkiej z roślin nieosłanianych. Osłanianie roślin papryki włókniną nie miało wpływu na zawartość cukrów ogółem i redukujących. Najwięcej ich było (średnio z odmiany i metody uprawy) w 2007 roku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies