Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of surface myoelectric signals by linear prediction method

Tytuł:
Analysis of surface myoelectric signals by linear prediction method
Autorzy:
Suszyński, W.
Kuniszyk-Jóźkowiak, W.
Jaszczuk, J.
Codello, I.
Stęgierski, R.
Kuczyński, K.
Tematy:
EMG
linear prediction
Fourier analysis
frequency spectrum
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Źródło:
Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio AI, Informatica; 2016, 16, 1; 62-70
1732-1360
2083-3628
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The article presents a proposal to use linear prediction method for a quick analysis of surface myoelectric (EMG) signals. The spectra obtained with the linear prediction (LP) and Fourier methods were compared. The LP method allows for a precise determination of the location and amplitude of the spectrum maximum and observation of changes in muscle tension and contraction phases. EMG spectra of brachial biceps during flexion and extension of the forearm by four adults were analyzed. The optimal width of the time window for the averaging of motor unit action potentials that allows for the observation of changes during contraction was established. It has been found that maximum spectrum during flexion has a significantly higher frequency and amplitude than during the extension of the forearm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies