Zdeponowane dane zostały zebrane w ramach realizacji projektu badawczego pt.: Wpływ obróbki wysokociśnieniowej na ekspresję antybiotykooporności oraz potencjał przenoszenia genów oporności na antybiotyki u szczepów z kultur starterowych, finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki w ramach projektu pt. konkursu PRELUDIUM-20 (nr projektu: 2021/41/N/NZ9/00675). Projekt dotyczył analizy wpływu utrwalania żywności z zastosowaniem wysokich ciśnień na zmiany fenotypu oporności na antybiotyki i ekspresję genów oporności oraz częstość transferu genów oporności wśród bakterii fermentacji mlekowej pozyskanych z komercyjnych kultur starterowych. Badania prowadzono w okresie 01.03.2022-02.01.2023 w Katedrze Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Zbiór danych składa się z następujących folderów:
A_1_survivability - dane surowe i obliczenia analizy przeżywalności szczepów bakterii fermentacji mlekowej na wysokie ciśnienia. Analizę przeprowadzono metodą liczenia kolonii na płytkach.
A_2_stresses - surowe dane z analizy wpływu różnych czynników stresowych związanych z przemysłem spożywczym na ekspresję i transfer genów oporności na antybiotyki. Analizę ekspresji genów przeprowadzono przy użyciu metody Real-Time PCR, a analizę transferu genów przy użyciu metody filtrów membranowych.
A_3_hpp_expression - surowe dane i obliczenia analizy ekspresji genów wśród bakterii fermentacji mlekowej w odpowiedzi na działanie wysokiego ciśnienia. Analizę ekspresji genów przeprowadzono metodą Real-Time PCR.
A_4_hpp_transfer - surowe dane z analizy koniugacyjnego transferu genów oporności na antybiotyki in vitro (metodą filtrów mebranowych) i in situ (w matrycy żywności).
The deposited data were collected during the implementation of the research project entitled: Effect of high-pressure processing on the expression of antibiotic resistance and the transferability of antibiotic resistance genes in strains from starter cultures, financed by the National Science Center (Poland) as part of the PRELUDIUM-20 competition (project no.: 2021/41/N /NZ9/00675). The project concerns the analysis of the impact of food preservation with the use of high pressures on changes in the phenotype of resistance to antibiotics and the expression of resistance genes, as well as the frequency of transfer of resistance genes among lactic acid bacteria obtained from starter cultures. Research was conducted in the period 03/01/2022-02/01/2023 at the Department of Industrial and Food Microbiology at the Faculty of Food Science at the University of Warmia and Mazury in Olsztyn (Poland).
The data set consists of the browsed folders:
A_1_survivability - raw data and calculations of survivability analysis of lactic acid bacteria strains to high pressures. Analysis was provided using plate count method.
A_2_stresses - resistance genes expression and transfer - raw data about effect of various food-related stress factors on antibiotic resistance genes expression and transfer. Gene expression analysis was provided using Real-Time PCR method and gene transfer using filter mating.
A_3_hpp_expression - resistance gene expression - raw data and calculations of gene expression analysis among lactic acid bacteria in response to high pressure treatment. Gene expression analysis was provided using Real-Time PCR method.
A_4_hpp_transfer - raw data of analysis of conjugal transfer of antibiotic resistance genes in vitro (filter mating) and in situ (in the food matrix).