Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ β-glukanu, soli maślanu oraz witamin na parametry wzrostowo-rozwojowe oraz odporność suma afrykańskiego (Clarias gariepinus) - stężenie kortyzolu we krwi, ekspresja genów związanych z odpornością

Tytuł:
Wpływ β-glukanu, soli maślanu oraz witamin na parametry wzrostowo-rozwojowe oraz odporność suma afrykańskiego (Clarias gariepinus) - stężenie kortyzolu we krwi, ekspresja genów związanych z odpornością
Autorzy:
Arciuch-Rutkowska, Martyna
Współwytwórcy:
Arciuch-Rutkowska, Martyna
Tematy:
Agricultural Sciences
β-glukan
maślan sodu
witaminy
wzrost odporności
sum afrykański
ekspresja genów
Data publikacji:
2024-08-13
Wydawca:
RepOD
Dostawca treści:
Repozytorium Otwartych Danych
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie

Celem projektu jest pogłębienie oraz wypełnienie istotnych luk wiedzy dotyczących korzystnego oddziaływania wybranych substancji aktywnych na wzrost, rozwój oraz odporność ryb w szczególności suma afrykańskiego (Clarias gariepinus). Na podstawie danych literaturowych wybrano związki aktywne takie jak β-glukan, sole maślanowe oraz witaminy: C, A, D3, E oraz K, które charakteryzują się pożądanymi właściwościami. Celem projektu jest odpowiednie skomponowanie wyżej wymienionych substancji oraz wykazanie ich wpływu na parametry wzrostowo-rozwojowe, przeżywalność oraz odporność suma afrykańskiego. Projekt zakłada wieloetapowe badania, poczynając od opracowania odpowiednich kompozycji suplementacji diety, poprzez przeprowadzenie eksperymentu hodowlanego na sumie afrykańskim z trzema wariantami (W1, W2, W3) dodatku do pasz oraz przeprowadzenie badań określających poziom hormonu stresu- kortyzolu, określenie stopnia ekspresji genów związanych z odpornością takich jak interleukina 1β (IL-1β), białka szoku cieplnego (HSP 70) i czynnik martwicy nowotworu (TNFα) oraz przeprowadzenie badań metagenomowych mikrobioty jelitowej badanych ryb.

Zbiór danych zawiera pliki określające poziom względnej ekspresji genów związanych z odpornością oraz stężenie kortyzolu we krwi badanych osobników pod wpływem wzbogaconego żywienia. Ekspresję genów określono z wykorzystaniem metody qRT-PCR, natomiast stężenie kortyzolu określono wykorzystując testy ELISA.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies