Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zanieczyszczenie olejow roslinnych benzo[a]pirenem

Tytuł:
Zanieczyszczenie olejow roslinnych benzo[a]pirenem
Benzo[a]pyrene contamination of vegetable oils
Autorzy:
Jedra, M
Starski, A.
Gawarska, H.
Sawilska-Rautenstrauch, D.
Tematy:
oleje roslinne
ogrzewanie
zanieczyszczenia zywnosci
benzo[a]piren
Unia Europejska
wymagania jakosciowe
zawartosc benzo[a]pirenu
plant oil
heating
food contaminant
benzo[a]pyrene
European Union
quality requirement
benzo[a]pyrene content
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2008, 59, 2; 131-138
0035-7715
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oznaczono poziom benzo(a)pirenu w 40 próbkach olejów roślinnych pobranych z rynku. Zbadano wpływ ogrzewania oleju w wysokiej temperaturze na jego zawartość. Na podstawie piśmiennictwa porównano występowanie benzo(a)pirenu w tłuszczach roślinnych w innych krajach w odniesieniu do obowiązujących wymagań w Unii Europejskiej.

Benzo(a)pyrene (B(a)P) analysis was carried out with glass chromatographic column with alumina followed by reverse phase high-performance liquid chromatography (HPLC) and spectrofluorometric detection. B(a)P level in 40 vegetable oils were as follow: from 0,11 to 0,38 µg/kg in olive; from 0,92 to 3,74 µg/kg in rape seed oils; from 0,11 to 2,25 µg/kg in sunflower oils and from 0,33 tol,26 µg/kg in soya oils. In another investigated oils: arachide (peanut) corn, safflower, linen, hempen, sesame, pumpkin seeds, grape seeds -values from 0,10 to 1,44 µg/kg and 3,83 µg/kg in sea buckthorn oil were detected. B(a)P concentration in 4 from 40 investigated oils exceed the 2 ppb limit proposed by the European Commission. Heating of sample of oils: olive, rape, soya, linen, corn, sesame, peanut, in temp. 240° C for 30 min. has not influence on decreased of B(a)P level.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies