Tytuł pozycji:
Ocena ilościowa całodziennych racji pokarmowych osób otyłych
- Tytuł:
-
Ocena ilościowa całodziennych racji pokarmowych osób otyłych
Quantitative evaluation of daily food rations of obese persons
- Autorzy:
-
Stefanska, E.
Ostrowska, L.
Czapska, D.
Karczewski, J.
- Data publikacji:
-
2009
- Wydawca:
-
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Państwowy Zakład Higieny
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Źródło:
-
Roczniki Państwowego Zakładu Higieny; 2009, 60, 4
0035-7715
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena wartości energetycznej i odżywczej diet osób otyłych (BMI≥30 kg/m2). Badaniami objęto
261 osób (201 kobiet- BMI=32,9±6,2 kg/m2 i 60 mężczyzn- BMI=33,4±5,3 kg/m2) pacjentów Ośrodka Leczenia Otyłości
w Białymstoku. Średni wiek kobiet wynosił 45,8±12,2 lat, a mężczyzn 48,8±13,5 lat. Ocenę dziennych racji pokarmowych
przeprowadzono metodą wywiadu 24-godzinnego obejmującego dzień poprzedzający badanie. Wykazano, iż pomimo zadowalającej
wartości energetycznej racji pokarmowych, były one nieprawidłowo zbilansowane pod względem udziału energii
z białka i tłuszczu. Racje pokarmowe badanych osób charakteryzowało zbyt duże spożycie białka zwierzęcego, tłuszczu
ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu pokarmowego zwłaszcza u mężczyzn. Niedostateczna podaż
dotyczyła białka roślinnego, węglowodanów ogółem oraz błonnika pokarmowego u badanych pacjentów obu płci.
The aim of the study was to assess the energetic and nutritional values of diets in obese subjects (BMI≥30 kg/m2). A
total of 261 patients of the Obesity Treatment Centre (201 women - BMI=32.9±6.2 kg/m2 and 60 men-BMI=33.4±5.3kg/m2)
were enrolled in the study. The mean age of women was 45.8±12.2 years, men 48.8±13.5 years. Daily food rations were
performed using the 24h dietary recall referring to the day preceding the examination. Although the rations were shown to
have a satisfactory energetic value they were improperly balanced with respect to protein and fat. Food rations of the study
patients were characterized by excessive intake of animal protein, total fat, saturated fatty acids and dietary cholesterol,
especially in men. Insufficient intakes of vegetable protein, total carbohydrates and dietary fibre were noted in the study
patients of both sexes.