Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykrywanie Borrelia burgdorferi sensu lato w kleszczach Ixodes ricinus metoda lancuchowej reakcji polimerazy [PCR]

Tytuł:
Wykrywanie Borrelia burgdorferi sensu lato w kleszczach Ixodes ricinus metoda lancuchowej reakcji polimerazy [PCR]
Autorzy:
Skotarczak, B
Tematy:
czynniki chorobotworcze
kleszcze
wykrywanie drobnoustrojow
przenoszenie chorob
parazytologia
Ixodes ricinus
lancuchowa reakcja polimerazy
Borrelia burgdorferi
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Parazytologiczne
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Annals of Parasitology; 2000, 46, 1; 93-99
0043-5163
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Attempts were made to identify the causative orgamsm of Lyme disease in Szczecin from tick Ixodes ricinus as a vector. Ticks were collected in 1997 year in forest areas of Szczecin, from localites associated with numerous attendance of people. The method used in this study was the polymerase chain reaction (PCR) on the flagellin structural gene fla of Borrelia burgdorferi sensu stricto. The flagellin PCR primer set reaction was conservative for B. burgdorferi sensu stricto, B. afzelii and B. garinii. The overall prevalence of B. burgdorferi sensu lato, in tick population studied was 8.8%. The female, nymphs and larves of Ixodes ricinus were infected almost just the some - about 10%, when the male 2.5% only.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies