Tytuł pozycji:
Meteorological factors and airborne Rumex L. pollen concentration in Lublin
The aim of the present study was to analyse the Rumex
pollen season dynamics in Lublin in 2001-2010 and to find relationships
between season parameters and meteorological conditions.
This study was carried out by the volumetric method
using a Lanzoni VPPS 2000 trap. The start and end dates of
each season were determined based on the 98% method. The
effects of meteorological factors on the Rumex pollen seasons
were analysed by employing Spearman’s correlation test. On
average, the sorrel pollen season started on 13 May (±7 days),
ended on 7 September (±6 days), and lasted nearly four months
(±9 days). The highest pollen concentrations were recorded in
June and July. A significantly negative correlation was found
between season duration and Seasonal Pollen Index (SPI). During
shorter pollen seasons, higher pollen counts were recorded.
In all study years, the seasons were right-skewed. The pollen
concentration was most strongly correlated with humidity and
mean air temperature. The season parameters (onset, end, peak
date, peak value, SPI value) were primarily dependent on air
temperature before and during the pollen season.
Celem badań była analiza dynamiki sezonów pyłkowych
Rumex w Lublinie w latach 2001-2010 oraz znalezienie
zależności między parametrami sezonu a warunkami
meteorologicznymi. Badania prowadzono metodą
wolumetryczną przy użyciu aparatu Lanzoni VPPS 2000.
Początek i koniec sezonu ustalono w oparciu o metodę
98%. Wpływ czynników meteorologicznych na sezony
pyłkowe szczawiu analizowano stosując test korelacji Spearmana.
Sezon pyłkowy szczawiu rozpoczynał się średnio
13.05 (±7 dni), kończył 7.09 (±6 dni) i trwał prawie cztery
miesiące (±9 dni). Najwyższe stężenia pyłku notowano
w czerwcu i lipcu. Stwierdzono negatywną istotną statystycznie
korelację między długością sezonu a wartością
SPI. W czasie krótszych sezonów pyłkowych notowano
wyższe sumy ziaren pyłku. We wszystkich latach badań
sezony były prawostronnie asymetryczne. Stężenie ziaren
pyłku szczawiu w sezonie było najsilniej skorelowane
z wilgotnością i średnią temperaturą powietrza. Cechy sezonu
(początek, koniec, data wartości maksymalnej, wartość
maksymalna, SPI) uzależnione były przede wszystkim
od temperatury powietrza przed lub w czasie sezonu
pyłkowego.