Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antioxidant properties of wines produced in the Podkarpacie region

Tytuł:
Antioxidant properties of wines produced in the Podkarpacie region
Autorzy:
Szterk, A.
Stefaniuk, I.
Cieniek, B.
Kuźma, M.
Tematy:
electron spin resonance (ESR)
POBN spin trap
superoxide radial anion
Polish wines
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Instytut Chemii i Techniki Jądrowej
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Nukleonika; 2013, 58, 3; 447-450
0029-5922
1508-5791
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The wine is famous and popular drink having properties of reactive oxygen species scavenging. In this paper we study the antioxidant activity of the selected wines produced in the south-east region of Poland, in Subcarpathian Voivodeship, in the Podkarpacie region. We have concentrated our studies on the superoxide radical anion O2 •–. We have used electron spin resonance spectroscopy (ESR) as it is the best method for radical detection. The nitrone spin trap α-(4-pyridyl-1-oxide)-N-tert-butylnitrone (POBN) has been used in the experiment. The radical scavenging ability of wines were determined from the changing intensity of the spectrum in time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies