Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of nickel on yielding and mineral composition of the selected vegetables

Tytuł:
Effect of nickel on yielding and mineral composition of the selected vegetables
Autorzy:
Matraszek, R.
Szymańska, M.
Wróblewska, M.
Tematy:
iron
magnesium
pot experiment
spinach
zucchini
vegetable
nickel
mineral composition
calcium
bean
concentration
yielding
potassium
lettuce
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2002, 01, 1; 13-22
1644-0692
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Over the three-year pot experiment the investigations were made on nickel influence on yielding and mineral composition (K, Ca, Mg, P, Fe and Ni content) of lettuce and spinach leaves as well as zucchini and bean fruits. The experiment was differentiated regarding nickel content (NiSO₄·7H₂O) introducing: 0 (control); 10; 40 and 60 mg Ni·kg⁻¹ sand, at the same time considering various nutritive requirements of the plant species studied. The obtained results indicate that even the lowest nickel dose applied (10 mg Ni·kg⁻¹ substrate) has caused a significant decrease of yield of the usable parts of lettuce, spinach, zucchini and bean. Further increase of nickel content in the substrate (40–60 mg Ni·kg⁻¹) resulted in more intensive yield drop of lettuce and spinach leaves. Under such conditions due to improper generative development, no generative yield of zucchini and bean was obtained. Nickel at amount 10 mg Ni·kg⁻¹ substrate affected the significant growth of potassium concentration in the leaves of lettuce, phosphorus in spinach leaves, while it decreased phosphorus and potassium concentration in the zucchini and bean fruits causing at the same time significant fall in magnesium content in zucchini fruits and increase in Mg concentration in bean pods. Nickel dose growth in the substrate has differentiated changes in the plant mineral composition to a greater extent. Nickel at amount 10 mg Ni·kg⁻¹ substrate influenced a significant iron growth in spinach leaves, zucchini fruits and bean pods, whereas it decreased Fe content in lettuce biomass. Increased nickel doses have reduced Fe concentration significantly in the usable organs of the vegetable species examined. Generally the growing nickel quantity in substrate affected the successive increase of this metal content in the usable organs of the vegetable species investigated.

W trzyletnim doświadczeniu wazonowym badano wpływ niklu na plonowanie i skład mineralny części użytkowych (zawarto K, Ca, Mg, P, Fe i Ni) liści sałaty i szpinaku oraz owoców cukinii i fasoli. Doświadczenie zróżnicowano pod względem zawartości niklu (NiSO₄·7H₂O), wprowadzajc: 0 (kontrola); 10; 40 i 60 mg Ni·kg⁻¹ piasku, uwzględniając równocześnie różne wymagania badanych roślin. Uzyskane wyniki badań wskazują, że już najniższa zastosowana w eksperymencie dawka niklu (10 mg·kg⁻¹ podłoża) spowodowała istotny spadek plonu części użytkowych sałaty, szpinaku, cukinii i fasoli. Dalsze zwiększanie zawartości niklu w podłożu (40–60 mg·kg⁻¹) pogłębiało spadek plonu liści sałaty i szpinaku. W takich warunkach z uwagi na nieprawidłowy rozwój generatywny nie uzyskano plonu generatywnego cukinii i fasoli. Nikiel w iloci 10 mg·kg⁻¹ podłoża wpłynął na istotny wzrost koncentracji potasu w liściach sałaty i fosforu w liściach szpinaku oraz spadek koncentracji fosforu i potasu w owocach cukinii i fasoli, powodując jednoczenie istotny spadek zawartości magnezu w owocach cukinii i istotny wzrost zawartości tego makroelementu w owocach fasoli. Zwiększenie dawki niklu w podłożu jeszcze bardziej różnicowało zmiany w składzie mineralnym roślin. Nikiel w iloci 10 mg·kg⁻¹ podłoża wpłynął na istotny wzrost zawartości żelaza w liściach szpinaku, owocach cukinii i strąkach fasoli, a obniżał zawartość Fe w biomasie sałaty. Zwiększone dawki niklu istotnie obniżały koncentrację żelaza w organach konsumpcyjnych badanych gatunków warzyw. Wzrastające ilości niklu w podłożu wpłynęły na sukcesywne zwiększenie zawartości tego metalu w organach konsumpcyjnych badanych gatunków warzyw.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies