Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efficient method for Knoevenagel condensation in aqueous solution of amino acid ionic liquids (AAILs)

Tytuł:
Efficient method for Knoevenagel condensation in aqueous solution of amino acid ionic liquids (AAILs)
Autorzy:
Ossowicz, P.
Rozwadowski, Z.
Gano, M.
Janus, E.
Tematy:
recycling
catalysis in water
amino acid ionic liquids
Knoevenagel reaction
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology; 2016, 18, 4; 90-95
1509-8117
1899-4741
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This work reports on the use of the amino acid ionic liquids (AAILs) which have been used as catalysts in Knoevenagel condensation of various aldehydes with malononitrile. For research we use tetrabutylammonium ionic liquids based on eight natural amino acids. The reaction was carried out in an aqueous medium. Using water as solvent provided efficient and simple method of isolation of pure product with high yield. Moreover, amino acid ionic liquid dissolved in water could be reused many times without any loss of its catalytic activity. The influence of the anion was studied. Moreover the effect of technological parameters such as: the temperature, the catalyst content, and the reaction time on yield of reaction were investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies