Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Efektywność wypasu krów mlecznych w wielkoobszarowym gospodarstwie rolnym

Tytuł:
Efektywność wypasu krów mlecznych w wielkoobszarowym gospodarstwie rolnym
The efficiency of dairy cow grazing in large farm
Autorzy:
Wasilewski, Z.
Tematy:
efektywność wypasu
mleko
pasze
wypas krów
cow grazing
fodder
grazing efficiency
milk
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie; 2011, 11, 2; 173-180
1642-8145
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania prowadzono w latach 2007-2009 na pastwiskach położonych na glebach torfowo-murszowych typowych dla siedlisk pobagiennych. Ich celem było określenie efektywności pastwiskowego żywienia bydła mlecznego, wyrażonej produkcją mleka, w wielkoobszarowym gospodarstwie z dużym udziałem trwałych użytków zielonych. Wypasano, sposobem dawkowania paszy, dwa stada krów (razem 240 szt.) na dwóch pastwiskach. Obsada wynosiła 1,6-2,0 DJP·ha-¹. W sezonie pastwiskowym ruń spasano pięciokrotnie. Pastwiska plonowały na poziomie 37 t·ha-¹ z.m., z czego 63% skarmiono zwierzętami, a 37% zakonserwowano (kiszonka, siano). Sezon pastwiskowy trwał średnio 179 dni. Zwierzęta korzystały z pastwiska 8-10 godzin dziennie. W oborze były dokarmiane. Na wartość pokarmową dawki, wyrażonej w JPM, składały się: zielonka pastwiskowa - 60,4%, pasze treściwe - 28,0% i inne pasze objętościowe - 11,6%. Efekty produkcyjne pastwiskowego żywienia krów mlecznych, mierzone ilością udojonego mleka w przeliczeniu na ha pastwiska, były relatywnie małe (3 340 kg). Efektywność takiego żywienia może być znacznie większa pod warunkiem lepszego wykorzystania potencjału produkcyjnego pastwisk, poprawy organizacji wypasu oraz zmniejszenia zużycia drogich konserwowanych pasz objętościowych i pasz treściwych.

Studies were carried out in the years 2007-2009 on pastures situated on peat-muck soils typical for post-bog habitats. Their aim was to estimate the efficiency of dairy cattle grazing, expressed in milk production, in a large farm with a high percentage of grasslands. Two herds of cows (240 heads in total) were fed on two pastures by dosing fodder. Animal stock was 1.6-2.0 LU·ha-¹. The sward was grazed 5 times in a season. Pastures yielded 37 t·ha-¹ green mass; cows were fed 63% of that amount and 37% was conserved as hay or silage. Grazing season was 179 days long on average. Animals grazed 8-10 hours a day and were additionally fed in a cowshed. Nutritive value of the feed ration, expressed in UFL consisted of 60.4% of green fodder, 28.0% of concentrates and 11.6% of other bulk fodder. Productive effects of pasture feeding of dairy cows measured by the amount of milk per ha of pasture were relatively small (3 340 kg). The efficiency of such feeding may be much higher providing better use of productive potential of pastures, improved organisation of grazing and decreased consumption of expensive conserved bulk fodder and concentrates.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies