Tytuł pozycji:
Wpływ inhibitorów wzrostu kiełków na barwę frytek ziemniaczanych
Celem pracy było określenie wpływu inhibitorów wzrostu kiełków na barwę frytek ziemniaczanych. Badania prowadzono na dwóch odmianach ziemniaka Asterix i Jelly. Ziemniaki przechowywano w temperaturze 8°C bez stosowania inhibitorów kiełkowania (kontrola) oraz z zastosowaniem preparatu Talent R i CIPC. Badania prowadzono w pięciu terminach: po zbiorze (wrzesień) oraz w miesiącach styczeń, luty, marzec i kwiecień. W każdym terminie badań z ziemniaków wykonano frytki i oznaczano barwę w trzech punktach: część przystolonowa, rdzeń wewnętrzny i wierzchołek. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zastosowanie preparatu Talent R oraz CIPC nie wpływa na zróżnicowanie barwy frytek. Niezależnie od zastosowanego inhibitora oraz czasu przechowywania produkt otrzymany z bulw odmiany Asterix cechował się zbliżoną barwą.
The aim of this study was estimation of the effect of sprouting inhibitor on the colour of French fries. The study was carried out on two potato cultivars Asterix and Jelly in five periods: after harvest (September) and in the months: January, February, March and April. Potatoes were stored at 8°C without sprouting inhibitors (control) and using Talent R and CIPC. The color of French fries was determined in three parts of product: stem-end, core and bud-end. On the basis of our research it was stated that the using of the Talent R and CIPC did not influence the discoloration of the French fries. Independently of the type of inhibitor and storage time, the product obtained from cultivar Asterix was similar in colour.